kobietawkuchni.pl > Ciasta > Torty > Tort pijany Izydor

Tort pijany Izydor

Tort pijany Izydor

CIASTO:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 60 g mielonych orzechów włoskich
  • 30 g mąki
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ciemnego kakao

MASA ORZECHOWA:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • około 50 ml czystej wódki
  • 80 g miękkiego masła
  • około 50 ml rumu
  • słoik dżemu wiśniowego/porzeczkowego/morelowego zmiksowanego na mus

KREM CZEKOLADOWY:

  • 125 g masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 75 g czekolady mlecznej
  • 2 małe jajka
  • 70 g cukru

   Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, kakao oraz przesianą mąkę wymieszaną z sodą. Dodać orzechy. Białka ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z resztą ciasta. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Jeszcze gorące ciasto posmarować dżemem. Odstawić.

   Masa orzechowa: Do zmielonych orzechów wlać wódkę oraz rum (może być też 100 ml brandy), wymieszać. Masa powinna mieć zwartą konsystencję. Odstawić na kilka godzin.

   Krem czekoladowy: Jajka ubić z cukrem na parze. Ostudzić. Masło ucierać stopniowo dodając ostudzoną masę jajeczną, kakao, roztopioną czekoladę oraz spirytus. Na ciasto równomiernie wyłożyć masę orzechową, potem krem czekoladowy. Odstawić na noc do lodówki. Udekorować według gustu.